Spread the love

FLYKTINGARS RÖST FRÅN FÖRSTA STEGET TILL SISTA KLIVET

Flyktingkommiténs mission är att vara en flyktings röst från det att hen tar första steget ut i det okända med destination trygghet, fram till sista klivet  för att lägga allt bakoms sig och bli en tidigare flykting i Sverige.

Kommittén är en intresseorganisation som består av flyktingar och tidigare flyktingar noga utvalda från olika samverkande organisationer eller enskilda individer för att tala med en röst av den målgruppen för svenska samhället. Gemensamt

  • SKALL DE VÄRNA OM FLYKTINGARS INTRESSE FRÅN DAGEN DE TAR FÖRSTA TILL SISTA STEGET SOM FLYKTINGAR
  • ARBETA FÖR EN SVENSK HUMAN OCH RÄTTSSÄKER FLYKTINGPOLITIK MED ETT PROAKTIVT FÖRHÅLLNINGSSÄTT
  • SÄKERSTÄLLA EN GOD SVENSK INTEGRATIONSPOLITIK SOM GYNNAR HELA SAMHÄLLET
  • FRAMSTÄLLAN AV ACKURAT STATISTIK OCH INFORMATION FÖR OPINIONSARBETE

Bakgrund

Det började med att initiativtagaren för Facebook Gruppen “Jag är 2015” Abdulla Miri tillika sedan tidigare integration förespråkare och kolumnist för tidningen Metro, påbörjade en namninsamling första veckan i juni 2020 med tanken på att flyktingar bör avsluta sin flygt med ett sista steg. Steget var att få permanent uppehållstillstånd i Sverige och därmed påbörja sin assimilering i det svenska samhället. Effekten skulle bli att opinionen i Sverige skulle förändras från att tala om migration till att påbörja arbetet med integration. Detta skulle ske med riksdagens som sikte under symboliken sista steget mot Sveriges riksdag.

Övriga effekter skulle vara att rasistiska och populistiska utrop skulle avta utan argument och att migrationsverket skulle därmed nollställa sina asylärenden och Sverige påbörja ett nytt kapitel.

Till grunden låg den lag som antogs i november 2015 om att utfärda tillfälliga uppehållstillstånd. Samt att Sverige nu står inför en lagförändring och har tillsatt en kommittée för att utreda Sveriges framtida migrationspolitik som kantades av en opinion som saknade sympatier för en human migrationspolitik och frångick den internationellt satta asylrätten tillika barnkonventionen.

En vecka senare kontaktades Abdulla av ytterligare ett initiativ gällande en vandring skulle gå från Göteborg till Stockholm med samma målsättning och under parollen Amnesti åt alla. Benjamin Ladraa, tidigare känd för att har gått hela vägen från Göteborg till Palestina i manifest för Palestiniernas rättigheter, med en handfull personer skulle marschera upp till Stockholm.

Bild ur DN Foto: Tomas Ohlsson
https://www.dn.se/nyheter/sverige/gar-genom-sverige-i-protest-mot-limbo-for-flyktingar-allt-har-statt-stilla/

Sista klivet mot Sveriges Riksdag var en samverkan och gräsrotsrörelse som ämnade att förmedla att flyktingkrisen har passerat och att vi nu är i en annan kris.
För de asylsökande som fortfarande inte fått permanent uppehållstillstånd har det gått år av väntan samtidigt som de arbetat hårt för att assimileras i samhället.
Med Magnus, Eva och Brasses lära så säger vi “Här är där man är och där är där man inte är!”

Kommittén

Våra språkrör kommer från målgruppen själva och från olika organisationer och etniciteter. De är de som ännu inte fått uppehållstillstånd och de som redan har permanent uppehållstillstånd. Syftet är att båda parter skall representera den process en flykting har i Sverige och därmed föra sin egen talan.

Abdulla Miri
Jag är 2015 | Svensk Medborgare

Abdulla kom till Sverige 2013 och kom tidigt in i arbetslivet genom hjälpsamma hyresvärdar. Idag arbetar han som redovisningskonsult i Stockholm och varit kolumnist för tidningen Metro. Abdulla är även initiativtagare till Facebookgruppen Jag är 2015.

Abdulla.Miri@flyktingkommitten.se

Benjamin Fayzi
Ung i Sverige | Permanent Uppehållstillstånd

Språkrör för Afghanska ensamkommande, Ledamot Ensamkommandes riksförbund samt initiativtagare till Ung i Sverige.

Benjamin.Fayzi@flyktingkommitten.se

Nour Abdulsalam
Tillsammans är vi Starka | Permanent Uppehållstillstånd

Tillsammans är vi Starka är ideell förening i Stockholm som syftar till att minska klyftan mellan nyanlända i det arabiska samhället och svenskarna, det försöker vi genom kulturella, pedagogiska, sociala och fritidsaktiviteter vi kommer även att köra olika former av föreläsningar, workshops,utställningar, musik, teater, utflykter och andra aktiviteter.

Nour.Abdulsalam@flyktingkommitten.se

Abdulrahman Sheikh Hamo
Our future deserves reconsiderations | Tillfälligt Uppehållstillstånd

Facebookgruppen Rättvisa mot tillfälliga uppehållstillstånd har idag c:a 20 000 medlemmar som bott i Sverige mer än 4 år, där de arbetar för permanenta uppehållstillstånd för alla.

Omar Alshogre
Syrian Emergency Task Force | Tillfälligt uppehållstillstånd

Omar är 24-åringen som föreläser världen över om sin personliga resa från politisk fånge till att bli en förändringsledare. Omar tilldelades Konungens stipendium Kompassrosen för att han med värdebaserat ledarskap baserat på stort mod och omtanke, där viskningar, leenden och förlåtelse varit kraftfulla handlingar, i arbetet för en bättre framtid såväl för sina medmänniskor som för Syrien.

Haidar Al Sahab
Läkare PhD | Inget Uppehållstillstånd

Haidar kom 2015 Som läkare och forskare. Efter att klarat alla nivåer i Svenska samt snabbspåret hos Sophiahemmet för läkare står han helt utan jobba pga. tre avslag och inget uppehållstillstånd. Idag arbetar han som tolk.

Sarah Mimmi
Ledamot FN Sverige | Inget uppehållstillstånd

Sara är en 20 årig tjej som bor i Kramfors. Hon ska börja läsa sista året på medieprogrammet. Hon jobbar på mediehuset Fanzingo, ledamot och medieansvarig på FN-föreningen och Sara jobbar även som sommar influenser.

Victoria El Khoury
Sittstrejk för Palestinier | Tillfälligt uppehållstillstånd

Fem barns mor som bott i Sverige i 9år med utvisningsbeslut som inte går att verkställas. Barnen går nu ut högstadie och gymnasium och är väletablerade i Sverige.

Ayman Raba
Sittstrejk För Palestinier | Utan uppehållstillstånd

Efter 13 år i Sverige känner Ayman sig som hemma. Han hade en fast anställning när han fick sitt utvisningsbesked på ett vårdbolag. Migrationsverket vill att han utvisas och söka jobbet på nytt utanför Sverige!