Amerikansk konsultfirma påverkar EU:s migrationspolitik

Spread the love

Av: Hanna Strid

Det amerikanska konsultföretaget Mckinsey har fått miljonbelopp för att effektivisera EU:s hantering med  att stoppa och skicka tillbaka flyktingar under EU-Turkietavtalet. Grävande journalister från nätverket BIRN kan nu avslöja att affären signerades utan upphandling.

Humanitära principer har de senaste åren fått ge vika för den desperata viljan att hålla EU:s gränser stängda för flyktingar och migranter.

Grävande journalister från nätverket BIRN kan avslöja att det amerikanska konsultföretaget Mckinsey hjälpt EU att ta fram strategier och tillvägagångssätt för att effektivisera asylpolitiken efter att EU-Turkietavtalet ingicks i mars 2016. ”Riktade strategier” och att ”maximera produktiviteten” har sedan Mckinsey kom in i bilden varit i fokus.

EU:s överenskommelse med Turkiet har kritiserats hårt av människorättsförsvarare. Avtalet äventyrar enligt dessa asylrätten och skapar en inhuman situation för skyddssökande både i Grekland och Turkiet. Avtalet har också lett till att de grekiska öarna blivit trångbodda – eftersom det gått långsamt att utreda asylskälen och att det därför inte gått att skicka flyktingar tillbaka till Turkiet, som avtalet säger.

You may also like...

Popular Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *